lunes, 7 de junio de 2010

Coneixement i poder

Ja de temps immemorial s'afirmava que tenir informacioó equivalia a tenir poder.
Avui dia amb les noves Tenologies de la Informació i la Comunicació (TIC) estem entrant en una Societat del Coneixement o Societat del Saber. Les possibilitats de disposar de informació és molt gran i propicia a l'estudiós a explorar material adicional i complementari pel tema que desitgi. També facilita la interactivitat entre els alumnes ja que s'intentat que treballin en grup i assoleixin acords per consens.

Informació i coneixement es poder

1 comentario:

  1. Crec que quan Francis Bacon deia això es referia a una altra cosa

    La informació a Internet està igualment (com en els mitjans tradicionals) mediatitzada i obeeix a processos anàlegs de producció d’informació (mecanismes de producció i consum, encara que té relativa autonomia (nous temes,mediació informativa, reflexions personals...)

    Aquesta repetició a l'infinit! i la insistència en la importància d’accés i de la pluralitat no ha d’ocultar que el consum de la notícia és una feina que implica la interpretació personal de la notícia: només la descodificació ideològica de la notícia garanteix un consum crític, no el volum d’informació.

    *(Berta García Orosa, José L. Capón García . Las Bitácoras o weblogs y la lógica del campo informativo. Un análisis comparativo con la agenda mediática tradicional Estudios sobre el Mensaje Periodístico)

    La ingent quantitat d'informació en Xarxa no pot mai significar (almenys en aquest moment de la història) que ens dirigim vers una societat millor, més justa, més equitativa; sinó més aviat és hipotitzable u efecte "rebot" on la societat seria:

    Una societat globalitzadora i fragmentada alhora, multicultural i interdependent al mateix temps. Un excés d’informació i coneixement que produeix el que Carbonell anomena “malaltia de la informació” i impossibilita, pel seu propi excés, transformar la ingent càrrega d’informació en coneixement.


    Marta

    ResponderEliminar